Ønsker prevensjon

I Amathea kan du få prevensjonsveiledning på alle våre kontorer. I Bergen, Hamar og Oslo har vi også gratis innsetting, uttak og bytte av p-stav eller spiral. Ring oss for timebestilling og informasjon.

Prevensjonsmetoder

Det finnes i dag mange prevensjonsmuligheter, men det er bare kondom som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer. Her er de vanligste prevensjonsmetodene:

  • P-stav
  • Hormonspiraler og kobberspiraler
  • P-piller (med og uten østrogen)
  • P-plaster
  • P-ring
  • P-sprøyte (anbefales i utgangspunktet ikke for de under 18 år)
  • Kondom

Type prevensjon velges av den enkelte etter å ha fått informasjon om riktig bruk, mulige bivirkninger og eventuell risiko knyttet til den enkelte metoden.

Fra 2016 kan alle jordmødre og helsesøstre kan skrive ut resepter til jenter og kvinner over 16 år. Fra januar 2022 kan også de under 16 år få resept hos jordmor eller helsesøster. Prevensjonsmiddel er foreløpig dessverre ikke gratis for de under 16 år.

Er du mellom 16 og 22 år? Da lønner det seg å hente ut resept i forkant, da man får hele eller deler av prevensjonsmiddelet dekt. Dette gjelder fra en måned etter man fyller 16 år og frem til en måned før man fyller 22 år. De som er eldre kan hente ut resept på apotek eller kjøpe prevensjonsmiddelet direkte av Amathea og betale med vipps.

Spiral eller p-stav

Ved Amathea Oslo og Bergen kan du får gratis time for innsetting/uttak/bytte av p-stav og spiral og spiralkontroll. Det utføres også testing for seksuelt overførbare sykdommer ved innsetting av spiral.

Vi har kort ventetid.

For kvinner i en spesielt vanskelig livssituasjon der hun på grunn av psykiske helse utfordringer og/eller økonomi ikke selv kan dekke prevensjon, kan dette dekkes av Amathea etter en individuell vurdering.