Samtale etter spontanabort

Forskning viser at kvinner kan få psykiske reaksjoner knyttet til sorg og tap etter en spontanabort. Alle som gjennomgår en spontanabort har en lovfestet rett til oppfølging fra helsevesenet. I Amathea har veilederne lang erfaring innen samtaler med kvinner, menn og par etter en spontanabort.

Trenger du noen å snakke med?

I Amathea tilbyr vi samtale til de som har opplevd spontanabort og deres partner, enten alene eller sammen. Det har ingenting å si om aborten skjedde nylig eller for en tid tilbake, vi er her for å hjelpe deg når du, eller dere, trenger det.

Hvordan er en samtale etter abort?

Det viktigste i samtalen er at du får tid og mulighet til å snakke om det som er viktig for deg. Det er et trygt sted hvor du kan snakke åpent om hvordan du har det uten at noen skal være dømmende. En del opplever at de rundt kan ha vanskelig for å forstå og det kan være vanskelig å snakke åpent om det, hos oss kan du komme med det du trenger.

Samtalene varierer og tilpasses de som kommer. Som regel vil den dreie seg om situasjonen din nå og tanker og følelser knyttet til spontanaborten. Det kan også være mange spørsmål som vi kan hjelpe deg å få svar på.

Noen av temaene som ofte kommer opp i samtaler etter spontanabort er:

  • Opplevelsen av spontanaborten
  • Tap og sorg
  • Skyldfølelse knyttet til om noe kunne vært gjort annerledes
  • Skamfølelse knyttet til å ikke klare å fullføre et svangerskap
  • Relasjon og forhold til partner, familie og venner
  • Ny graviditet i fremtiden

Når vi har en parsamtale etter spontanabort er et av målene å hjelpe dere best mulig til å stå i situasjonen sammen. Det kan være til hjelp å få mer innsikt i hverandres refleksjoner og følelser, og skape gjensidig respekt og forståelse. Par kan også oppleve at det å ha en samtale med en nøytral tredjeperson kan bidra til bedre kommunikasjon dem imellom.

En samtale tar omtrent 1 time. Den kan gjennomføres på video, telefon og ved oppmøte på et av våre kontorer. Du bestemmer hvilken form og det er ulikt hvor mange samtaler som trengs, det tilpasses den enkelte.

Gruppetilbud

Vi har også et gruppetilbud til deg som har opplevd spontanabort som du kan lese mer om.

Hvem møter du i Amathea?

Amathea er en profesjonell og spesialisert helsetjeneste, og våre veiledere har minst 3-årig helse- og sosialfaglig utdanning. Her kan du se hvem som jobber hvor hos oss. Vår oppgave er å være en nøytral samtalepartner som skal hjelpe deg i din situasjon.

Vi vil gjerne ha tilbakemeldinger om du fant det du trengte på nettsiden vår, eller andre tilbakemeldinger som kan hjelpe med å forbedre oss som tjeneste. Det kan du gjøre via tilbakemeldingsskjemaet på vår forside.