Hvor kan jeg få hjelp?

Hvor kan jeg få hjelp?

Å oppleve en dødfødsel eller avbrutt svangerskap er en dypt tragisk hendelse som kan etterlate foreldre i sorg og med mange spørsmål. Det finnes flere ressurser og støtteordninger som kan hjelpe deg gjennom denne utfordrende tiden.

Profesjonell støtte

Helsesektoren
Fastlege: Fastlegen din kan gi emosjonell støtte, medisinsk oppfølging og henvise deg til andre relevante spesialister eller terapeuter.

Psykolog eller psykiater: Profesjonell terapi kan være til stor hjelp for å bearbeide sorg og forstå de emosjonelle reaksjonene som følger en dødfødsel eller avbrutt svangerskap.

Jordmødre: Jordmødre kan tilby oppfølging og støtte etter en dødfødsel eller avbrutt svangerskap. De kan gi råd om fysisk restitusjon og hjelpe med å forstå kroppens prosesser etter fødselen.

Sykehuset: Mange sykehus tilbyr sosialarbeidere eller sorgterapeuter som spesialiserer seg på å støtte familier som har opplevd barnedød. Disse profesjonene kan hjelpe med å navigere i de praktiske og emosjonelle utfordringene etter en dødfødsel eller avbrutt svangerskap.

Støtteorganisasjoner
Landsforeningen Uventet Barnedød (LUB): LUB tilbyr en rekke tjenester, inkludert sorggrupper, individuell støtte og informasjonsmateriell til berørte familier. De arrangerer også minnesamlinger og har et nettverk av frivillige som kan tilby personlig støtte. Besøk lub.no for mer informasjon.

Sorggrupper: Mange steder i Norge har lokale sorggrupper der foreldre kan møte andre som har gått gjennom lignende opplevelser. Å dele erfaringer med andre kan være en viktig del av sorgbearbeidingen.

Praktiske råd
Minneseremonier: For noen kan det å holde en minneseremoni eller etablere et varig minne for barnet være en viktig del av sorgprosessen.

Arbeidssted: Snakk med arbeidsgiveren din om situasjonen. Mange arbeidsplasser har forståelse for sorg og kan tilby fleksible arbeidstider og annen tilpasning.

Rettigheter og støtte fra NAV
Når man mister et barn i svangerskapet eller kort tid etter fødsel, kan man ha rett på økonomisk støtte fra NAV. Dette kan lette den økonomiske byrden i en vanskelig tid.

Gravferdsstønad
Når barnet er under 18 år, dekkes dokumenterte utgifter til gravferden opptil 29 853 kroner av NAV, uavhengig av foreldrenes økonomi. Støtten omfatter blant annet utgifter til kiste eller urne, seremoni, gravstein og andre nødvendige kostnader knyttet til gravferden. I tillegg kan man ha rett på støtte til transport av den avdøde (båretransport) dersom dødsfallet skjedde langt unna hjemstedet.
Du kan få gravferdsstønad til dekning av utgifter til gravlegging av et dødfødt barn. Det er ikke noe krav om minste svangerskapstid. Barnets mor må være medlem av folketrygden, eller oppholde seg i Norge og være gift, eller være forsørget av en forelder som er medlem i folketrygden.

Pleiepenger
Dersom barnet levde etter fødsel og hadde behov for intensiv pleie, kan foreldrene ha hatt rett på pleiepenger i perioden de var borte fra jobb for å være hos barnet, eller opptil 30 stønadsdager (6 uker) hvis barnet dør mens du mottar pleiepenger, eventuelt fra den dagen barnet døde. Foreldrene må oppfylle vilkårene for pleiepenger fra NAV for å motta denne stønaden.
Ved dødfødsel har du oftest ikke rett til pleiepenger, men du kan ha rett til foreldrepenger i 6 uker, eller engangsstønad dersom barnet var gestasjonsalder 22+0 uker eller eldre. Ta kontakt med NAV for veiledning i din sak.

Sykepenger
Det er vanlig å oppleve både fysisk og psykisk belastning etter en dødfødsel eller avbrutt svangerskap. Dersom du blir sykmeldt av lege eller psykolog etter tapet, kan du ha rett på sykepenger. Dette gjelder også dersom du allerede var i foreldrepermisjon, men blir for syk til å ta vare på deg selv i perioden etter tapet.

Hvordan søke støtte?
For å få hjelp fra NAV kan det være lurt å ta kontakt så tidlig som mulig. Noen ytelser krever dokumentasjon, for eksempel en legeerklæring eller dødsattest. NAV-veiledere eller sosionomer på sykehus kan ofte bistå med informasjon og søknadsprosesser.

Husk: Du har rett til hjelp i denne prosessen, og det finnes støtteordninger som kan gjøre denne tøffe tiden litt enklere.

Det er viktig å erkjenne at sorgprosessen etter en dødfødsel eller et avbrutt svangerskap kan være lang og utfordrende, og at det er ingen riktig eller gal måte å sørge på. Å søke hjelp, enten fra profesjonelle, familie, venner, eller støttegrupper, kan være en verdifull del av helbredelsesprosessen.

Husk at du ikke er alene, og at det finnes mange mennesker og ressurser som er klare til å støtte deg gjennom denne vanskelige tiden.