Er abort gratis?

Alle som oppholder seg i Norge har rett til å få utført abort innenfor dagens regler. Det er gratis å gjennomføre en abort for alle som er bosatt i Norge.


Du trenger ikke henvisning fra lege for å ta abort. Du kan ta direkte kontakt med sykehuset og bestille time til abort. Det er fritt sykehusvalg, som betyr at du selv kan velge hvilket sykehus du ønsker å bruke.   

Alle kvinner som oppholder seg i Norge har rett til å få utført abort, enten selvbestemt eller etter behandling i nemnd.

Bosatt i Norge?
Abort er gratis for kvinner som er bosatt i Norge.

Ikke bosatt i Norge?
Kvinner som ikke er bosatt i Norge, men som er medlem av folketrygden eller er omfattet av gjensidighetsavtale med et annet land, kan få dekket utgiftene av folketrygden. Andre må betale for aborten selv. Sykehuset kan imidlertid ikke kreve forhåndsbetaling. 

Lurer du på om det er gratis for deg, ta gjerne kontakt med oss så kan vi hjelpe deg å finne det ut.

Trenger du noen å snakke med?
I Amathea møter du helsepersonell med lang erfaring i samtaler før etter abort. Vi er en nøytral helsetjeneste og har taushetsplikt. Du kan komme alene, sammen med partner, eller den du var gravid med. 

Alle våre tjenester er gratis. Vi tilbyr samtaler på norsk, engelsk og nordsamisk, for andre språk bestiller vi tolk. En samtale varer omtrent 1 time og du kan møte oss på video, telefon eller på ett av våre kontorer. Hvor mange samtaler du trenger er opp til deg, det avtaler vi sammen.