Hvordan bestille abort?

Hvis du ønsker å bestille time til abort kan du ringe til sykehuset å bestille time selv, eller du kan få hjelp av fastlegen din eller en gynekolog. Hvis du gjør det selv tar du kontakt med sentralbordet eller gynekologisk avdeling på sykehuset. Du trenger ikke henvisning fra fastlege eller begrunne valget ditt for å bestille timen. Det er heller ingen krav til betenkningstid.


Den timen du bestiller er til en forundersøkelse og samtale på sykehuset. Under forundersøkelsen vil blodtrykket ditt bli målt, hjerte og lunge bli lyttet på og det vil bli tatt en ultralyd for å se nøyaktig hvor mange uker du har vært gravid. Undersøkelsen er en innvendig ultralyd, hvor en liten avlang stang føres inn i skjeden.

Helsepersonellet på sykehuset er pliktet til å gi deg god informasjon om hvilke alternativer du har (medisinsk eller kirurgisk abort) og om mulighet for å gjennomføre dette på sykehuset eller hjemme.

Informasjon og veiledning fra helsepersonell skal gis på en objektiv måte og uten at de gir uttrykk for personlige vurderinger. Du har krav på tolk i denne samtalen om du har behov for det. Det er lurt å si i fra om når du bestiller første time.

Er abort gratis?
Alle som oppholder seg i Norge har rett til å få utført abort innenfor dagens regler. Har du flere spørsmål rundt hvorvidt abort er gratis kan du lese mer om dette her.