Jeg har opplevd abort

Å oppleve en spontanabort på ett eller annet tidspunkt i livet er ganske vanlig. Men selv om spontanabort skjer i ca. 1 av 3 av svangerskap, betyr ikke det at det er en enkel eller lett situasjon. Alle som gjennomgår en spontanabort har krav på oppfølging fra helsevesenet.

Tiden etter en spontanabort oppleves forskjellig fra person til person, også når det gjelder hva den enkelte ønsker og trenger av oppfølging. I Amathea jobber det erfarne veiledere som møter mange som har spørsmål, eller ønsker noen å prate med etter en spontanabort. Hvert møte er unikt og det er en viktig del av vår jobb å hjelpe deg med det du trenger i din situasjon.

Hvordan er det å oppleve spontanabort?

Å gjennomgå en spontanabort, enten det er første gang eller har skjedd flere ganger, oppleves veldig forskjellig. Det samme gjelder for tiden etterpå. Den følelsesmessige bearbeidingen kan ta tid både om svangerskapet var planlagt eller ikke, ønsket eller ikke ønsket. Det kan være normalt å reagere med følelser som sorg, sinne eller lettelse i en slik situasjon. Reaksjoner etter en spontanabort kan komme raskt eller vise seg etter lengre tid, men ikke alle får reaksjoner.

Spontanabort kan skje på ulike tidspunkt og frem til uke 22 av svangerskapet. Påkjenningen kan øke jo lengre ut i svangerskapet den gravide er når det skjer. For mange er uke 12 en grense for når de ønsker å fortelle om en graviditet til andre, og en spontanabort etter dette tidspunktet kan være vanskelig.

Noen å snakke med?

For de fleste kan det hjelpe å snakke med en eller flere de har rundt seg, som partner venner eller familie. For andre vil en samtale med en profesjonell samtalepartner kunne hjelpe.

I Amathea erfarer vi at mange opplever det som godt og viktig å ha noen å prate med i etterkant for å få svar på spørsmål, sortere tanker og bearbeide opplevelsen. Det kan være til hjelp for å forstå sine egne reaksjoner eller følelser i ettertid og være viktig for bearbeidelse av prosessen.

Har du behov for en samtale med en profesjonell veileder i Amathea kan du lese mer om vårt samtaletilbud etter spontanabort her (link). Vi har også et gruppetilbud til deg som har opplevd spontanabort som du kan lese mer om her. (Link på her til gruppetilbud om etter spontanabort).

Hvorfor skjer spontanabort?

Det er mange spørsmål knyttet til hvorfor det skjedde når man opplever spontanabort, og ikke alle lar seg besvare med sikkerhet.

Det kan være mange årsaker og risikofaktorer til at det skjer, men som regel er det tilfeldige genetiske feil som hindrer egget i å vokse. Sjansen for spontanabort øker med alder. Likeså kan forandringer i livmoren som myomer eller muskelknuter, svak eller kort livmorhals, kroniske sykdommer som diabetes og stoffskifteforandringer, koaguleringsforstyrrelser, fedme, røyking eller rus kunne ha innvirkning. Sannsynligheten for spontanabort øker dersom man har gjennomgått to eller flere spontanaborter tidligere.

Hva er symptomer på spontanabort?

Symptomer på spontanabort kan være blødninger, smerter i nedre del av magen, korsryggsmerter, utflod og klumper som kommer ut fra skjeden. Ved mistanke om spontanabort vil vanlige undersøkelser hos legen være blodprøver, underlivsundersøkelse eller ultralydundersøkelse.

Det finnes forskjellige typer spontanaborter som klassifiseres ut fra i hvilken grad fosteret støtes ut av livmoren. En «missed abortion» betyr at fosteret dør i livmoren, uten at det støtes ut. En delvis abort betyr at noe, men ikke alt vev støtes ut av livmoren, og en fullstendig abort betyr at alt vev er støtt ut av livmoren. I hvilken grad du trenger behandling ved en spontanabort vil variere, noe en lege vil vurdere og hjelpe deg med etter undersøkelse.

Hva skjer etter en spontanabort?

Etter en spontanabort er det vanlig å blø i flere uker og livmoren vil normalisere seg raskt. Du kan føle deg sliten og sårbar etter en spontanabort. Kroppen opplever endringer i hormonnivået når du går fra gravid til ikke gravid, og dette kan påvirke følelsene dine.