Før uke 12

I Norge er det selvbestemt abort frem til uke 12 (11 uker og 6 dager). Da kan du selv bestille time til abort direkte på det sykehuset du ønsker.

Du kan tidligst gjennomføre abort i uke 6. Dersom du finner ut at du er gravid på et tidligere tidspunkt, må du vente før du kan ta abort  


Medisinsk eller kirurgisk abort
Det finnes to ulike metoder for abort; medisinsk og kirurgisk. Hvilken metode som benyttes kommer an på hvor langt du er på vei, og eventuelt andre medisinske vurderinger. Du står fritt til å velge mellom kirurgisk og medisinsk abort, så lenge det vurderes som medisinsk forsvarlig. Sykehuset skal gi deg informasjon om begge metodene på forundersøkelsen på sykehuset.  

Både ved medisinsk og kirurgisk abort vil du få time til en forundersøkelse med ultralyd for å se nøyaktig hvor mange uker du har vært gravid. Undersøkelsen er en innvendig ultralyd, hvor en liten avlang stang føres inn i skjeden. Utvendig ultralyd, altså ultralyd utenpå magen, brukes ikke før man er cirka 13 uker på vei. 

Medisinsk abort
Medisinsk abort kan gjennomføres hjemme eller på sykehuset. Du står fritt til å velge mellom å utføre aborten hjemme eller på sykehus ut i fra noen kriterier:

For å kunne fullføre aborten hjemme må du enten være over 18 år og ha en voksen person hos deg. I tillegg må du være frisk og svangerskapet må har vart mindre enn 9 uker. Les mer om medisinsk abort her.

Kirurgisk abort
Kirurgisk abort er et lite inngrep der du vanligvis får narkose, men som også kan utføres ved hjelp av lokal bedøvelse i skjeden. Selve inngrepet varer i ca. 10 min og skjer ved at en slange føres inn i skjeden og innholdet i livmoren suges ut før livmorslimhinnen skrapes bort (også kalt utskrapning). Du blir observert i avdelingen i noen timer før du kan dra hjem. Har du smerter etter inngrepet, vil du få tilbud om smertestillende. Les mer om kirurgisk abort her.

Trenger du noen å snakke med?
I Amathea møter du helsepersonell med lang erfaring i samtaler etter abort. Vi er en nøytral helsetjeneste og har taushetsplikt. Du kan komme alene, sammen med partner, eller den du var gravid med.

Alle våre tjenester er gratis. Vi tilbyr samtaler på norsk, engelsk og nordsamisk, for andre språk bestiller vi tolk. En samtale varer omtrent 1 time og du kan møte oss på video, telefon eller på ett av våre kontorer. Hvor mange samtaler du trenger er opp til deg, det avtaler vi sammen.