Abortnemnd

Abortnemnd

Norge har en abortlov som gir kvinner rett til selvbestemt abort innen utgangen av tolvte svangerskapsuke (11 uker og 6 dager). Etter uke 12 kreves det en nemndsbehandling for å avgjøre om abort kan utføres. En abortnemnd vurderer og avgjør søknader om abort etter tolvte svangerskapsuke.

På alle sykehus som tilbyr abort har de abortnemnd (primærnemnd) som møtes når det kommer søknader om abort etter 12 svangerskapsuke. Den består av to leger, en mann og en kvinne, og en av de er ansatt på avdelingen der abortbehandling gis.

Du bestemmer selv hvilket sykehus du ønsker å søke om abort på.

For å søke om abort kan du enten selv sende inn det som kalles en begjæring om abort og en begrunnelse for hvorfor du ønsker abort, eller du kan få hjelp av dette fra fastlege eller annen lege.

Abortnemd
Dersom du deltar, kan du ta med deg en person for støtte og du velger selv hvem du ønsker å ha med. Under nemndsmøtet vil du få mulighet til å fortelle om situasjonen din og hvorfor du ønsker abort. Medlemmene av nemnda vil lytte til deg og ta hensyn til din beskrivelse i sin vurdering. Etter at du har fått fortalt hvorfor du ønsker abort, og nemnda har stilt de spørsmålene de trenger, avrundes møtet. Nemnda vil da behandle ferdig søknaden mens du venter utenfor (vanligvis på et rom i nærheten).

Etter møtet med nemnda vil du få beskjed om søknaden din er innvilget eller avslått. Vedtaket skal være skriftlig, og du har rett til å motta begrunnelsen. Hvis søknaden blir avslått, sendes vedtaket automatisk til en sentral klagenemnd for ny behandling, med mindre du selv ikke ønsker det. Dette er for å sikre lik behandling av søknader over hele Norge. De fleste som ønsker abort etter uke 12 får innvilget søknaden i dag. Kravene for godkjenning blir strengere jo lenger svangerskapet har kommet.

Klagenemnda møtes raskt etter at de mottar vedtaket for å behandle saken. Du har rett til å møte fysisk i dette møtet og det foregår omtrent på samme måte som primærnemnd. Den eneste forskjellen er at den har 5 medlemmer, hvor en er jurist. Du kan også delta på video om du ønsker.

Alle utgifter til reise og opphold til nemnd dekkes av sykehuset som behandler søknaden om abort. Det kan de hjelpe deg med på sykehuset.

Les mer om hva som skjer når søknaden om abort innvilges her (lenke til abort etter uke 12).

Legge ved lenge til veileder for abortnemnd her og infoskriv på Hdir?

Her er en oversikt over hvordan abortnemndene fungerer og hva deres rolle innebærer:

Formål: Abortnemndene har som hovedoppgave å vurdere søknader om svangerskapsavbrudd etter utgangen av tolvte svangerskapsuke (andre trimester).

Sammensetning: En abortnemnd består vanligvis av to leger. Som regel er den ene spesialist i gynekologi eller fødselshjelp, mens den andre kan være spesialist i allmennmedisin eller psykiatri. En av medlemmene skal jobbe på sykehuset og en skal

Vurdering: Nemnda vurderer søknaden basert på flere kriterier, inkludert kvinnens helse og livssituasjon, samt sosiale og medisinske forhold. Spesifikke kriterier er definert i lovverket.

Beslutning: Nemnda tar en helhetlig vurdering basert på medisinske, sosiale, og psykiske aspekter. Vedtaket fattes etter grundig vurdering. Vedtaket kan enten gi tillatelse til abort eller avslag på søknaden søknaden.

Klagerett: Hvis en kvinne får avslag på søknaden om abort etter uke 12, kan hun anke vedtaket til en klagenemnd.

Behandlingen i abortnemnda skal foregå på en respektfull og empatisk måte, med hensyn til kvinnens rettigheter og integritet.

Trenger du noen å snakke med?
I Amathea møter du helsepersonell med lang erfaring i samtaler før og etter abort. Vi er en nøytral helsetjeneste og har taushetsplikt. Du kan komme alene, sammen med partner eller den du var gravid med. 

Alle våre tjenester er gratis. Vi tilbyr samtaler på norsk og engelsk, og for andre språk bestiller vi tolk. En samtale varer omtrent en time og du kan møte oss på video, telefon eller på ett av våre kontorer. Hvor mange samtaler du trenger er opp til deg, det avtaler vi sammen.