Hormonfri prevensjon

Hormonfri prevensjon

Hormonfri prevensjon omfatter metoder som ikke bruker hormoner for å forhindre graviditet. Disse metodene er enten mekaniske barrierer som hindrer sædceller fra å nå egget, eller naturlige metoder som innebærer å forstå og spore kroppens naturlige syklus for å unngå graviditet.

Vi har lang erfaring med kobberspiral og kondom, og kan være trygge på at vi gir gode og riktige råd med hensyn til effektivitet. De nyere metodene har man ikke like lang erfaring med og det er dermed vanskelig å si hvor effektive de er.

Prevensjon uten hormoner defineres som medisinsk utstyr og selges derfor reseptfritt på apotek. Medisinsk utstyr er ikke underlagt de samme kravene til forskning og utprøving som legemidler. Det betyr likevel ikke at hormonfri prevensjon er dårligere.

Hormonfrie prevensjonsmidler:

I dag finnes det flere prevensjonsmuligheter, men det er kun kondom som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer. Her er noen ulike prevensjonsmidler uten hormoner:

Kondom
• Mannlig kondom: Et barrieremiddel laget av latex eller polyuretan, som hindrer sæd i å nå livmorhalsen.
• Kvinnelig kondom: Et indre kondom som settes inn i skjeden før samleie.

Kobberspiral
Kobberspiral: En ikke-hormonell spiral som frigjør kobber, som er giftig for sædceller. Kan også brukes som nødprevensjon hvis den settes inn innen fem dager etter ubeskyttet samleie.

Andre metoder
Naturlig syklus: Metoder som baserer seg på å unngå samleie på dager hvor kvinnen er fruktbar, ved å overvåke kroppens naturlige sykluser (temperatur, cervikalslim eller lignende).

Amathea anbefaler ikke naturlige prevensjonsmetoder som temperaturmåling og app-registrering til våre brukere som ikke vil bli gravide. Naturlige prevensjonsmetoder har dårlig sikkerhet mot graviditet sammenlignet med kobberspiral, kondom og hormonbaserte prevensjonsmidler.

Naturlige prevensjonsmetoder krever at man overvåker endring i utflod, temperatur og syklus. Stress, sykdom og reise kan gjøre syklusen uregelmessig og dermed metoden mindre sikker

Avbrutt samleie: Å avbryte et samleie før sædavgang, kalles å «hoppe av i svingen». Dette er en veldig usikker form for prevensjon.

Penis gir ut precum før selve sædavgangen. Precum er en blank væske som kommer ut av urinrøret og kan inneholde sædceller, som igjen kan nå livmoren og befrukte egget. I mange tilfeller kan det også være vanskelig å ha full kontroll på sædavgangen, slik at man ikke rekker å trekker seg ut tidsnok.

Amathea anbefaler graviditetstest tre uker etter samleie der det er «hoppet av i svingen». Graviditetstest kan du få gratis på alle Amathea-kontorene. Du kan også kjøpe en test på apoteket eller i matbutikken.  

Barrieremetoder
• Sæddrepende middel (Spermicid): Kjemikalier som dreper sædceller, ofte brukt sammen med andre barrieremetoder.
• Pessar (Diaphragm): En barriere som settes inn i skjeden for å dekke livmorhalsen og brukes sammen med sæddrepende middel.

Det finnes også nye metoder under utvikling, både hormonelle og ikke-hormonelle, som gir flere valgmuligheter for prevensjon i fremtiden. Valget av prevensjonsmetode kan avhenge av individuelle preferanser, helsetilstand, og hvorvidt man ønsker en midlertidig eller permanent løsning. 

Det er alltid lurt å rådføre seg med helsepersonell for å finne den metoden som passer best for ens behov og livssituasjon. Type prevensjon velges av den enkelte etter å ha fått informasjon om riktig bruk, mulige bivirkninger og eventuelle risikoer knyttet til hver metode.

Hvordan velge prevensjon?

Det beste er å diskutere alternativer med helsepersonell som kan gi råd basert på dine behov og medisinske historie. Her er noen spørsmål du kan stille deg selv:

  • Hvilken prevensjonsmetode vil passe best til min livsstil?
  • Hvor viktig er beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer for meg?
  • Har jeg planer om å få barn i fremtiden?
  • Hvordan påvirker kostnader og tilgjengelighet valget mitt?

Å ta en informert beslutning om prevensjon er en viktig del av å ta kontroll over din seksuelle og reproduktive helse. Vær ikke redd for å stille spørsmål og be om den informasjonen du trenger for å gjøre det rette valget for deg.

Rådfør deg med helsepersonell
Før du velger hormonfri prevensjon er det viktig å snakke med helsepersonell for å avgjøre om dette er den rette prevensjonsmetoden for deg. De kan gi råd basert på din medisinske historie og personlige behov. Amathea tilbyr gratis prevensjonsveiledning over telefon, video, chat eller på våre kontorer.

Trenger du noen å snakke med?
Hos Amathea møter du helsepersonell med god kompetanse i prevensjon, inkludert innsetting og uttak av prevensjonsmidler. Vi er en nøytral helsetjeneste, har taushetsplikt og hjelper deg i din situasjon. Du kan komme alene, sammen med partneren din eller den du er gravid med.

Alle våre tjenester er gratis. Vi tilbyr samtaler på norsk og engelsk, og for andre språk bestiller vi tolk. En samtale varer omtrent en time, og du kan møte oss på video, telefon eller på ett av våre kontorer. Hvor mange samtaler du trenger, er opp til deg.