Hva koster prevensjon?
Kostnaden for prevensjon i Norge kan variere avhengig av hvilken metode du velger. Noen metoder har lavere engangskostnader, mens andre krever regelmessige utgifter. Her er en oversikt over de vanligste prevensjonsmetodene og deres kostnader.
Kondom
- Pris: Kondom kan kjøpes uten resept på apotek, butikker, bensinstasjoner, nettbutikker og andre steder. Du får gratis kondom på alle Amathea-kontorene og de kan også bestilles gratis her. Prisen varierer, men en pakke med 10 kondomer koster vanligvis mellom 60 og 150 kroner.
- Fordel: Kondomer er den eneste prevensjonsmetoden som også beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner (SOI).
P-piller
- Pris: Kostnaden for p-piller kan variere, men ligger ofte mellom 90 og 350 kroner for tre måneders bruk.
- Refusjonsordning: Unge kvinner under 22 år kan få redusert pris på p-piller gjennom en refusjonsordning som dekker hele beløpet eller deler av kostnadene.
Minipiller
- Pris: Ligner på p-piller, med en kostnad på rundt 30 til 100 kroner per måned.
- Refusjonsordning: Det er mulig å få rabatter gjennom samme ordning som for p-piller for kvinner under 22 år.
P-plaster
- Pris: En pakke med p-plaster inneholder ni plaster og koster i overkant av 300 kroner. Dette gir en månedlig pris på cirka 105 kroner.
- Refusjonsordning: Det finnes refusjonsordninger for unge kvinner.
P-ring
- Pris: En pakke med p-ringer inneholder p-ringer for tre måneders bruk og koster i underkant av 400 kroner. Dette gir en månedlig pris på cirka 133 kroner.
- Refusjonsordning: Refusjon for å dekke hele eller deler av kostnadene er tilgjengelige for unge kvinner under 22 år.
P-sprøyte
- Pris: En p-sprøyte koster vanligvis mellom 100 og 200 kroner per injeksjon, som dekker tre måneder. Dette gir en månedlig kostnad på rundt 35–65 kroner.
- Refusjonsordning: Kvinner under 22 år får refusjon for hele eller deler av beløpet gjennom helsemyndighetenes ordninger.
P-stav
- Pris: Innsetting av en p-stav koster som regel mellom 1 200 og 1 500 kroner, men varer i opptil tre år. Det gir en årlig pris på 500 kroner og månedlig pris på rundt 40 kroner.
- Refusjonsordning: Refusjon for å dekke hele eller deler av kostnadene er tilgjengelige for unge kvinner under 22 år.
Spiraler
- Kobberspiral: Kostnadene for innsetting av kobberspiral ligger vanligvis mellom 500 og 1 500 kroner, men den varer i opptil 10 år.
- Hormonspiral: Koster mellom 1 200 og 1 800 kroner, med en varighet på 3-5 år. I tillegg kan det koste noe å sette inn spiral, men det avhenger hvor man gjør det. Amathea har gratis innsetting og uttak.
- Rabattordninger: Det er refusjonsordninger for kvinner under 22 år.
Sterilisering
- Pris for kvinner: Sterilisering kan koste mellom 6 000 og 10 000 kroner, avhengig av hvor inngrepet utføres.
- Pris for menn (vasektomi): Vasektomi koster ofte mellom 3 000 og 6 000 kroner.
- Refusjon: Disse prosedyrene er sjelden dekket av det offentlige med mindre det er medisinske grunner for inngrepet.
Nødprevensjon
- Angrepille: En angrepille koster rundt 200 til 400 kroner og kan kjøpes reseptfritt på apoteket.
- Kobberspiral som nødprevensjon: Kostnadene for innsetting av kobberspiral ligger vanligvis mellom 500 og 1 500 kroner, men den varer i opptil 10 år.
Valg av prevensjon
Når du velger prevensjon, er det viktig å ta hensyn til både kostnader og personlig behov. Det kan være nyttig å diskutere alternativene med helsepersonell for å finne den metoden som passer best for din situasjon, både medisinsk og økonomisk.
Tilgang
Norge har gode ordninger for å gjøre prevensjon tilgjengelig. Helsemyndighetene tilbyr refusjonsordninger som reduserer kostnadene betydelig for de under 22 år. Disse ordningene dekker en stor del av kostnadene for hormonelle prevensjonsmetoder som p-piller, p-plaster, p-ring, p-sprøyte og hormonspiral. Amathea tilbyr prevensjon, veiledning, innsett og uttak. Hos oss får du også gratis graviditetstest.
Trenger du noen å snakke med?
Hos Amathea møter du helsepersonell med god kompetanse i prevensjon, inkludert innsetting og uttak av prevensjonsmidler. Vi er en nøytral helsetjeneste, har taushetsplikt og hjelper deg i din situasjon. Du kan komme alene, sammen med partneren din eller den du er gravid med.
Alle våre tjenester er gratis. Vi tilbyr samtaler på norsk og engelsk, og for andre språk bestiller vi tolk. En samtale varer omtrent en time, og du kan møte oss på video, telefon eller på ett av våre kontorer. Hvor mange samtaler du trenger, er opp til deg.