Nødprevensjon

Nødprevensjon

Nødprevensjon er en form for prevensjon som brukes etter samleie uten prevensjon, eller hvis kondomet har sprukket eller glidd av. Den gir en ekstra sikkerhet for kvinner som ønsker å unngå uønsket graviditet i en nødssituasjon. Det er ikke ment som en primær prevensjonsmetode, men som et sikkerhetsnett for å redusere risikoen for graviditet etter en seksuell omgang.

Det kan også være aktuelt om du har glemt piller, p-plaster eller p-ring, men da er det viktig å undersøke hvordan prevensjonsmiddelet du bruker er i kombinasjon med nødprevensjonen.

Det finnes to hovedtyper av nødprevensjon: nødprevensjonspiller (angrepiller) og kobberspiral.

Nødprevensjonspiller (angrepiller)

Hvordan fungerer det?
Nødprevensjonspiller inneholder hormoner (enten levonorgestrel eller ulipristalacetat) som hindrer eller forsinker eggløsningen, slik at befruktning unngås. De påvirker ikke et befruktet egg etter implantasjon.

Det finnes to forskjellige type piller med hormonell nødprevensjon, EllaOne og Norlevo. Du kan kjøpe begge varianter reseptfritt på apotek og i noen butikker. De bør tas så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie for å ha best effekt. Disse virker ved å forskyve eggløsning, men har ingen effekt om du allerede har hatt eggløsning før du tar pillene.

• Ulipristalavetat-baserte piller (kjent som «EllaOne»). Kan tas opptil 120 timer (5 dager) etter ubeskyttet samleie og er også mest effektive når de tas så tidlig som mulig. Du må vente fem døgn før du starte med annen hormonell prevensjon, da hormonene kan ødelegge effekten av EllaOne.

• Levonorgestrel-baserte piller (ofte kjent som «Norlevo» eller «Plan B»). Må tas innen 72 timer (3 dager) etter ubeskyttet samleie, men er mest effektive jo raskere de tas. Du kan bruke annen hormonell prevensjon selv om du har tatt Norlevo.

Du skal alltid ta en graviditetstest tre uker etter at du har tatt nødprevensjon. Noen opplever kvalme, magesmerter og blødninger som bivirkninger. 

Kobberspiral som nødprevensjon

Hvordan fungerer det?
Kobberspiral er den sikreste nødprevensjonen og hindrer graviditet hos 99 av 100 gravide. Den kan settes inn av helsepersonell innen 120 timer (5 dager) etter ubeskyttet samleie. Kobberspiral forskyver ikke eggløsning, men hindrer et befruktet egg å feste seg i livmoren.

Når skal man bruke nødprevensjon?

Nødprevensjon bør vurderes etter:
• Ubebeskyttet samleie eller prevensjonssvikt (for eksempel sprukket kondom eller glemt p-pille).
• Etter seksuelle overgrep (overgrepsmottaket gir det ut ved oppmøte kort tid etter at overgrepet har funnet sted).
• Situasjoner der man er usikker på om prevensjonen har fungert som den skal.

Fordeler med nødprevensjon:
• Reduserer risikoen for graviditet: Gir en effektiv løsning for å forhindre graviditet etter ubeskyttet samleie.
• Tilgjengelighet: Nødprevensjonspiller er lett tilgjengelige på apotek uten resept.
• Langsiktig beskyttelse (kobberspiral): Hvis en kobberspiral brukes, gir den fortsatt prevensjon i opptil 10 år etter innsetting.

Ulemper med nødprevensjon:
• Ikke 100 % effektiv: Nødprevensjon er ikke like effektiv som regelmessig bruk av andre prevensjonsmetoder, og effektiviteten avtar jo lengre tid det tar før pillen tas etter ubeskyttet samleie.
• Bivirkninger: Kan inkludere kvalme, tretthet, hodepine, svimmelhet og endringer i menstruasjonssyklusen.
• Ikke en erstatning for vanlig prevensjon: Bør ikke brukes som en erstatning for regelmessige prevensjonsmetoder, da det ikke beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner (SOI).

Tilgang og pris

Tilgang: Nødprevensjonspiller og kobberspiral er lett tilgjengelige på apotek og kan kjøpes reseptfritt.

Pris: En angrepille koster rundt 200 til 400 kroner. Kobberspiral koster mellom 500 og 1 500 kroner, men den varer i opptil 10 år etter innsetting. I tillegg kan det koste noe å sette inn kobberspiralen, men det avhenger hvor man gjør det. Amathea har gratis innsetting og uttak.

Rådfør deg med helsepersonell
Selv om nødprevensjon er lett tilgjengelig, kan det være nyttig å snakke med helsepersonell for å forstå når og hvordan det skal brukes, og eventuelt for å diskutere langsiktige prevensjonsalternativer.

Trenger du noen å snakke med?
Hos Amathea møter du helsepersonell med god kompetanse i prevensjon, inkludert innsetting og uttak av prevensjonsmidler. Vi er en nøytral helsetjeneste, har taushetsplikt og hjelper deg i din situasjon. Du kan komme alene, sammen med partneren din eller den du er gravid med.

Alle våre tjenester er gratis. Vi tilbyr samtaler på norsk og engelsk, og for andre språk bestiller vi tolk. En samtale varer omtrent en time, og du kan møte oss på video, telefon eller på ett av våre kontorer. Hvor mange samtaler du trenger, er opp til deg.