P-piller

P-piller

P-piller er prevensjonsmidler i tablettform som inneholder to typer hormoner: østrogen og gestagen. Disse hormonene ligner på de naturlige hormonene som produseres i kvinnens kropp.

P-piller er også kjent som kombinasjonspiller, og er en av de mest populære formene for hormonell prevensjon. De gir en effektiv og enkel måte å forhindre graviditet på, og brukes av kvinner over hele verden.

Gestagen p-pille

Gestagenpiller inneholder kun hormonet gestagen. De gir derfor ingen alvorlige bivirkninger som for eksempel blodpropp og hjerneslag. De virker ved at hormonene blir tatt opp via tarmen til blodet, og hindrer eggløsning. Noen kaller gestagenpillene for minipiller, men kun en variant er minipille og denne heter Conludag.

Blødning med gestagenpiller
Mange som bruker gestagenpiller vil etter en stund ikke ha blødninger i det hele tatt. Noen beholder blødningsmønsteret sitt, mens andre vil få uregelmessige blødninger. Blødninger kan oppleves plagsomt, men er ikke farlig. 

Kombinasjons p-pille

Kombinasjons p-piller inneholder to hormoner, østrogen og gestagen. P-pillen virker ved at hormonene tas opp i blodet fra tarmen og hindrer eggløsning. 

Blødning med kombinasjonspiller
P-piller gir ofte god blødningskontroll med blødninger hver 4. uke som minner om menstruasjonen. Denne blødningen kan du hoppe over hvis du vil. 

Ulike type kombinasjonspiller
Det finnes mange ulike typer p-piller med forskjellig hormoninnhold og ulike varianter av hormonene. Man kan derfor oppleve ulike bivirkninger på de forskjellige merkene. Noen må teste ut flere typer for å finne den som passer best for deg. 

Hvordan fungerer p-piller?

P-piller forhindrer graviditet på flere måter:
• Hindrer eggløsning: P-piller stopper eggstokkene fra å slippe et egg hver måned, noe som forhindrer befruktning.
• Tykkere livmorhalsslim: Hormonene i p-pillen gjør slimet i livmorhalsen tykkere, noe som gjør det vanskeligere for sæd å komme inn i livmoren.
• Tynnere livmorslimhinne: P-pillene gjør slimhinnen i livmoren tynnere, noe som gjør det vanskeligere for et eventuelt befruktet egg å feste seg.

Hvordan brukes p-piller?

P-piller tas daglig, helst til samme tid hver dag, for å opprettholde effektiviteten. De fleste p-piller kommer i pakker med 21 aktive piller og syv sukkerpiller (placebo), eller 28 aktive piller uten pause. Under inntak av sukkerpillene vil du få en menstruasjonslignende blødning.

Fordeler med p-piller:
• Høy effektivitet: Når de brukes riktig er p-piller over 99% effektive i å forhindre graviditet.
• Regulerer menstruasjon: P-piller kan gi mer regelmessige og mindre smertefulle menstruasjoner.
• Reduserer menstruasjonsplager: Kan redusere menstruasjonsrelaterte symptomer som smerter og kramper.
• Hormonell balanse: Kan hjelpe med hormonrelaterte problemer som akne og PMS.
• Beskytter mot visse sykdommer: Kan redusere risikoen for visse type kreft, som eggstokkreft og livmorkreft.

Ulemper med p-piller:
• Krever daglig inntak: P-piller krever at du husker å ta en pille hver dag, helst til samme tid.
• Bivirkninger: Noen kan oppleve bivirkninger som kvalme, hodepine, og humørsvingninger.
• Ikke beskyttelse mot SOI: P-piller beskytter ikke mot seksuelt overførbare infeksjoner. Bruk av kondom anbefales for å beskytte mot SOI.
• Helsebegrensninger: Ikke alle kan bruke p-piller. De er ikke anbefalt for kvinner med visse helseproblemer som høyt blodtrykk, migrene med aura, eller tidligere blodpropp.

Tilgang og pris

  • Resept: P-piller er tilgjengelige på resept fra lege, helsestasjon eller gynekolog.
  • Pris: Kostnaden for p-piller kan variere, men ligger ofte mellom 90 og 350 kroner for tre måneders bruk.
  • Refusjonsordning: Kvinner under 22 år kan få redusert pris på p-piller gjennom en refusjonsordning som dekker hele eller deler av kostnadene.
  • Oppfølging: Regelmessig oppfølging med helsepersonell anbefales for å sikre at p-pillene er det beste valget for deg.

Hvem passer p-piller for?

P-piller passer for kvinner som ønsker en effektiv prevensjonsmetode og som er komfortable med å ta en daglig pille. De er best egnet for dem som ønsker en metode som også kan gi andre helsemessige fordeler, som regulering av menstruasjonssyklusen.

Rådfør deg med helsepersonell
Før du starter med p-piller, er det viktig å rådføre seg med helsepersonell for å finne ut om det er den riktige metoden for deg. De kan gi råd basert på din helsehistorie og personlige behov. Amathea tilbyr gratis prevensjonsveiledning over telefon, video, chat eller på våre kontorer.

Trenger du noen å snakke med?
Hos Amathea møter du helsepersonell med god kompetanse i prevensjon, inkludert innsetting og uttak av prevensjonsmidler. Vi er en nøytral helsetjeneste, har taushetsplikt og hjelper deg i din situasjon. Du kan komme alene, sammen med partneren din eller den du er gravid med.

Alle våre tjenester er gratis. Vi tilbyr samtaler på norsk og engelsk, og for andre språk bestiller vi tolk. En samtale varer omtrent en time, og du kan møte oss på video, telefon eller på ett av våre kontorer. Hvor mange samtaler du trenger, er opp til deg.