Spontanabort
En spontanabort er et uventet tap av ett eller flere foster før uke 22. Selv om dette skjer i ca. 1 av 3 svangerskap, kan det oppleves og ukjent. Reaksjonene er forskjellig person til person, både under og etter. Den følelsesmessige bearbeidingen kan ta tid, uavhengig av om svangerskapet var planlagt eller ikke, ønsket eller uønsket.
Alle som gjennomgår en spontanabort, har krav på oppfølging av helsepersonell.
Reaksjonene etter en spontanabort kan variere. Noen kan oppleve sorg og tap, mens andre kan føle håpløshet, lettelse, sinne eller fortvilelse. Følelsene kan komme umiddelbart, eller etter en tid. Det finnes ingen fasit – bare du vet hvordan opplevelsen er for deg.
For mange kan det hjelpe å snakke med noen de har rundt seg, som partner, venner eller familie. For andre kan en samtale med en profesjonell samtalepartner være til stor hjelp.
Amathea erfarer at mange synes det er godt og viktig å ha noen å prate med etter en abort. Å få svar på spørsmål, sortere tanker og snakke gjennom opplevelsen kan være til stor hjelp for å forstå sine egne reaksjoner og følelser. Dette er ofte viktig for bearbeidelsen av opplevelsen og for tiden fremover.
I samtalene hos oss er det viktigste at du får tid og mulighet til å snakke om det som betyr mest for deg. Det skal være et trygt sted hvor du kan snakke åpent, uten at noen dømmer eller gir uttrykk for hva som er riktig eller galt.
Vanlige temaer i samtalene hos oss:
- Din opplevelse av aborten
- Følelser og reaksjoner
- Opplevelse av tap
- Usikkerhet
- Forhold til partner eller barnefar
- Forhold til familie
- Din fysiske og psykiske helse
- Sosialt eller kulturelt press
- Tanker om fremtiden
Om spontanabort
Hvorfor skjer spontanabort?
Når man opplever en spontanabort, er det naturlig å ha mange spørsmål om hvorfor det skjedde. Dessverre kan ikke alle spørsmål besvares med sikkerhet.
Det finnes mange årsaker og risikofaktorer, men ofte skyldes det tilfeldige genetiske feil som hindrer egget i å utvikle seg normalt. Sjansen for spontanabort øker med alderen. Endringer i livmoren, som myomer eller muskelknuter, svak eller kort livmorhals, kroniske sykdommer som diabetes og stoffskifteforandringer, koagulasjonsforstyrrelser, fedme, røyking eller rusmidler, kan også ha innvirkning. Sannsynligheten for spontanabort øker også dersom man har hatt to eller flere spontanaborter tidligere.
Hva er symptomer på spontanabort?
Symptomer på spontanabort kan inkludere blødninger, smerter i nedre del av magen, korsryggsmerter, utflod og klumper som kommer ut fra skjeden. Ved mistanke om spontanabort kan undersøkelser som blodprøver, underlivsundersøkelse eller ultralydundersøkelse gjøres men det gjøres ikke alltid.
Det finnes forskjellige typer spontanaborter som har ulike navn. En «missed abortion» betyr at fosteret dør i livmoren uten å komme ut. Ved en delvis abort kommer noe, men ikke alt vev ut av livmoren. Ved en fullstendig abort betyr det at alt vev kommer ut. Behovet for behandling ved spontanabort varierer, og behandling tilpasses type spontanabort og etter undersøkelse av helsepersonell.
Hva skjer etter en spontanabort?
Etter en spontanabort er det vanlig å blø i flere uker mens livmoren normaliserer seg. Du kan føle deg sliten og sårbar i denne perioden. Kroppen opplever endringer i hormonnivået når du går fra å være gravid til ikke-gravid, noe som kan påvirke følelsene dine og hvordan du har det.
Trenger du noen å snakke med?
Hos Amathea møter du helsepersonell som har lang erfaring i samtaler etter spontanabort. Vi er en nøytral helsetjeneste og har taushetsplikt, og hjelper deg i din situasjon og det du trenger. Du kan komme alene, sammen med partner eller den du var gravid med.
Alle våre tjenester er gratis. Vi tilbyr samtaler på norsk og engelsk, og for andre språk bestiller vi tolk. En samtale varer omtrent en time og du kan møte oss på video, telefon eller på ett av våre kontorer. Hvor mange samtaler du trenger er opp til deg, det avtaler vi sammen.