Hjemmeabort

Hjemmeabort betyr at du gjennomfører aborten i eget hjem. Du tår fritt til å velge mellom å utføre aborten hjemme eller på sykehus. For å kunne gjennomføre den hjemme må du:

  • være over 18 år
  • ha en voksen person hos deg
  • være frisk og svangerskapet må har vart mindre enn 9 uker


Du skal aldri være alene når du fullfører en abort hjemme. Hvis du trenger hjelp, er usikker på om aborten ble gjennomført eller har spørsmål, kan du alltid ringe sykehuset. 

Forundersøkelse
Når du bestiller en abort får du først en time til en forundersøkelse på sykehuset. Under forundersøkelsen vil blodtrykket ditt bli målt, hjerte og lunge bli lyttet på og det vil bli tatt en ultralyd for å se nøyaktig hvor mange uker du har vært gravid. Undersøkelsen er en innvendig ultralyd, hvor en liten avlang stang føres inn i skjeden.

Før abort
Når du skal gjennomføre aborten hjemme gjøres dette medisinsk. Du får da først en tablett som stopper utviklingen av svangerskapet. Som regel tas denne tabletten under forundersøkelsen på sykehuset. Du får med deg to tabletter hjem som du skal sette i skjeden to døgn etter de første tablettene. Disse tablettene gjør at livmoren trekker seg sammen.

Under abort
Etter at de siste tablettene er ført inn i skjeden tar det ca. 4-6 timer til aborten starter. Det skjer ved at livmoren støter ut sitt innhold og du kan få sterke smerter når dette skjer. Det er også vanlig at du kan få klumper sammen med blødningen (koagulert blod), og du må være forberedt på at du blør kraftigere enn ved en vanlig menstruasjon. Du kan spise og drikke det du vil, og leve så normalt som mulig. Det er en fordel å holde seg i aktivitet, siden det kan få fortgang i prosessen og hjelpe mot smerter. 

Etter abort
Etter aborten er gjennomført vil de fleste oppleve at det blir mindre og mindre blødning i 2-3 uker. Så lenge du blør skal du bruke bind. Tampong gir fare for infeksjon, og skal ikke brukes. Du bør unngå samleie og bading de to første ukene i etterkant av aborten, eller så lenge du blør. Det går helt fint å dusje.  

De vanligste plagene i etterkant er rikelig blødning og magesmerter. Faren for infeksjon er lav. Det er ingen fast legekontroll etter aborten, men du skal ta en graviditetstest etter fire uker for å være sikker på at svangerskapet er avsluttet (ca. 1 av 100 er fortsatt gravide etter medisinsk abort). Dersom menstruasjonen ikke kommer tilbake etter 4-6 uker, bør du ta en graviditetstest eller kontakte lege for å finne ut om du fortsatt er gravid.  

Det er som regel ingen fysiske komplikasjoner etter abort, både medisinsk og kirurgisk, men det er likevel viktig at du tar kontakt med sykehuset når: 

  • du blør mer enn seks nattbind på to timer 
  • du får feber 
  • har smerter i mer enn 14 dager 
  • har kraftig blødning med blodklumper i mer enn 14 dager 
  • blør i mer enn fire uker 

Blødning etter abort
Det er normalt å blø i 2-3 uker etter en abort. Så lenge du blør skal du bruke bind og ikke tampong eller menskopp. Ta kontakt med sykehuset hvis du blør mer enn 6 nattbind/store bind på 2 timer eller har kraftige blødninger med klumper mer en 14 dager.

Trenger du noen å snakke med?
I Amathea møter du helsepersonell med lang erfaring i samtaler etter abort. Vi er en nøytral helsetjeneste og har taushetsplikt. Du kan komme alene, sammen med partner, eller den du var gravid med. 

Alle våre tjenester er gratis. Vi tilbyr samtaler på norsk, engelsk og nordsamisk, for andre språk bestiller vi tolk. En samtale varer omtrent 1 time og du kan møte oss på video, telefon eller på ett av våre kontorer. Hvor mange samtaler du trenger er opp til deg, det avtaler vi sammen.  

Kilde: Helsenorge