Medisinsk abort på sykehus

Ved medisinsk abort på sykehus er du innlagt på sykehuset til aborten er gjennomført. Det er samme behandling som om du skulle gjennomført denne hjemme. Det er ingen spesielle kriterier for å gjennomføre en abort på sykehus, det skal være ditt valg om du ønsker at det skal gjøres hjemme eller på sykehus.


Forundersøkelse
Når du bestiller en abort får du først en time til en forundersøkelse på sykehuset. Under forundersøkelsen vil blodtrykket ditt bli målt, hjerte og lunge bli lyttet på og det vil bli tatt en ultralyd for å se nøyaktig hvor mange uker du har vært gravid. Undersøkelsen er en innvendig ultralyd, hvor en liten avlang stang føres inn i skjeden.

Før abort
Ved medisinsk abort får du først en tablett som stopper utviklingen av svangerskapet. Som regel tas denne tabletten under forundersøkelsen på sykehuset, før du reiser hjem. To døgn etter første tablett kommer du tilbake til sykehuset hvor neste behandlinger at du får du to tabletter som skal føres inn i skjeden. Tablettene gjør at livmoren trekker seg sammen.

Under abort
Etter at de siste tablettene er ført inn i skjeden tar det ca. 4-6 timer til aborten starter. Det skjer ved at livmoren støter ut sitt innhold og du kan få sterke smerter når dette skjer. Det er også vanlig at du kan få klumper sammen med blødningen (koagulert blod), og du må være forberedt på at du blør kraftigere enn ved en vanlig menstruasjon. Du kan spise og drikke det du vil, og leve så normalt som mulig. Det er en fordel å holde seg i aktivitet, siden det kan få fortgang i prosessen og hjelpe mot smerter.

Når aborten er over, kan du reise hjem. Vanligvis skjer dette på samme dag, men det er viktig at du snakker med de på sykehuset om du trenger mer tid eller oppfølging.   

Etter abort
Etter aborten er gjennomført vil de fleste oppleve at det blir mindre og mindre blødning i 2-3 uker. Så lenge du blør skal du bruke bind. Tampong gir fare for infeksjon, og skal ikke brukes. Du bør unngå samleie og bading de to første ukene i etterkant av aborten, eller så lenge du blør. Det går helt fint å dusje.  

De vanligste plagene i etterkant er rikelig blødning og magesmerter. Faren for infeksjon er lav. Det er ingen fast legekontroll etter aborten, men du skal ta en graviditetstest etter fire uker for å være sikker på at svangerskapet er avsluttet (ca. 1 av 100 er fortsatt gravide etter medisinsk abort). Dersom menstruasjonen ikke kommer tilbake etter 4-6 uker, bør du ta en graviditetstest eller kontakte lege for å finne ut om du fortsatt er gravid.  

Det er som regel ingen fysiske komplikasjoner etter abort, men det er likevel viktig at du tar kontakt med sykehuset når: 

  • du blør mer enn seks nattbind på to timer 
  • du får feber 
  • har smerter i mer enn 14 dager 
  • har kraftig blødning med blodklumper i mer enn 14 dager 
  • blør i mer enn fire uker 

Trenger du noen å snakke med?
I Amathea møter du helsepersonell med lang erfaring i samtaler etter abort. Vi er en nøytral helsetjeneste og har taushetsplikt. Du kan komme alene, sammen med partner, eller den du var gravid med. 

Alle våre tjenester er gratis. Vi tilbyr samtaler på norsk, engelsk og nordsamisk, for andre språk bestiller vi tolk. En samtale varer omtrent 1 time og du kan møte oss på video, telefon eller på ett av våre kontorer. Hvor mange samtaler du trenger er opp til deg, det avtaler vi sammen.   

   
Kilde: Helsenorge