Hormonfri prevensjon

Hvor sikkert er prevensjon uten hormoner? Vi har lang erfaring med kobberspiral og kondom, og kan være trygge på at vi gir gode og riktige råd med hensyn til effektivitet. De nyere metodene har man ikke like lang erfaring med og det er dermed vanskelig å si hvor effektive de er.

Prevensjon uten hormoner defineres som medisinsk utstyr og selges derfor reseptfritt på apotek. Medisinsk utstyr er ikke underlagt de samme kravene til forskning og utprøving som legemidler. Det betyr ikke at hormonfri prevensjon er dårligere. Les mer om kobberspiral, kondom, pessar, naturlig prevensjon og om å «hoppe av i svingen» her:

Kobberspiral
Kobberspiral inneholder ingen hormoner og er et godt prevensjonsvalg for kvinner som ikke har plager med smerter eller store blødninger under menstruasjonen. Ulempen er at den kan gi økt blødning og økt smerte under menstruasjonen, særlig de første månedene.

Kobberspiralen ligger i livmoren og er det sikreste ikke-hormonelle prevensjonsmiddelet som er på markedet. Kobberet endrer miljøet i livmoren slik at sædceller får hemmet evne til å befrukte egget og forhindrer dermed fertilisering.

Kobberspiral er et langtidsvirkende prevensjonsmiddel og kan sitte opp til 5 år.

Kondom
Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot både seksuelt overførbare infeksjoner og graviditet. Det er derfor anbefalt å bruke ved oral- og analsex, i tillegg til vaginale samleier.

Kondom reduserer følsomheten hos penis. For noen kan dette oppleves som problematisk, for andre kan kondombruk hjelpe mot for tidlig sædavgang.

Kondomets beskyttelse mot graviditet og kjønnssykdommer er avhengig av riktig bruk og at den brukes under hele samleie. Om kondomet ikke brukes under hele samleiet eller sprekker, anbefaler Amathea graviditetstest etter tre uker.

Pessar
Pessar er en skål laget av silikon. Pessaret føres inn i skjeden slik at det blir en mekanisk barriere som blokkerer sædceller fra å nå frem til livmoren. Det er designet til å passe de fleste kvinner (80%), men det kan være vanskelig å vite om pessaret sitter som det skal.

Pessar skal brukes sammen med prevensjonsgel. Amathea anbefaler ikke bruk av pessar, da det har relativt dårligere effekt mot graviditet sammenliknet med andre metoder.

Naturlig prevensjon
Amathea anbefaler ikke naturlige prevensjonsmetoder som temperaturmåling og app-registrering til våre brukere som ikke vil bli gravide. Naturlige prevensjonsmetoder har dårlig sikkerhet mot graviditet sammenlignet med kobberspiral, kondom og hormonbaserte prevensjonsmidler.

Naturlige prevensjonsmetoder krever at man overvåker endring i utflod, temperatur og syklus. Stress, sykdom og reise kan gjøre syklusen uregelmessig og dermed metoden mindre sikker.

Hoppe av i svingen
Å avbryte et samleie før sædavgang, kalles å «hoppe av i svingen». Dette er en veldig usikker form for prevensjon.

Penis gir ut precum før selve sædavgangen. Precum er en blank væske som kommer ut av urinrøret og kan inneholde sædceller, som igjen kan nå livmoren og befrukte egget.

I mange tilfeller kan det også være vanskelig å ha full kontroll på sædavgangen, slik at man ikke rekker å trekker seg ut tidsnok.

Amathea anbefaler graviditetstest tre uker etter samleie der det er «hoppet av i svingen».

Ønsker du prevensjon?

Ved Amathea Bergen og Oslo kan du få gratis time til resept, innsetting, uttak og bytte av p-stav og spiral, samt spiralkontroll. Hos Amathea Oslo og Bergen kan du få kjøpt:

  • Hormonspiral Kyleena
  • Hormonspiral Mirena
  • Hormonspiral Jaydess
  • Kobberspiral/perlespiral Ballerine
  • Kobberspiral Novapluss
  • P-stav Nexplanon

Vi hjelper deg! Ta kontakt på telefon: 90 65 90 60 eller chat. Alle våre tjenester er gratis.

Kilde: sex og samfunn

Andre innlegg